Nye roaming regler – Sådan påvirker det dit abonnement

by Casper Christiansen 0

15. juni i år trådte de nye roaming regler for EU i kraft. De nye regler er lavet for, at du som forbruger ikke skal ende med en gigantisk telefonregning, hvis du bruger din telefon i et andet EU-land. Det lyder jo godt, men måske er der en kedelig bieffekt, som alle mobilbrugere kommer til at mærke.

De nye regler betyder, at mobilselskaberne ikke bare kan sende regningen videre til dig, når du bruger din mobil i et andet EU-land. I stedet skal mobilselskaberne selv betale til hinanden, når du bruger din dataforbindelse i udlandet. For at undgå, at teleselskaberne kommer til at sidde med en kæmperegning, er der indført det, der kaldes en ”fair use”-grænse.

Men hvad er nyt og hvad undgår du med den nye aftale?

Hvad er anderledes ved de nye roaming regler?

I de nye roaming regler er det teleselskaberne, og ikke dig, der skal betale regningen, når du bruger telefonen i et andet EU-land.

Det betyder, at du trygt kan bruge løs af data, tale, sms og mms uden for Danmarks grænser. Uden at betale mere end du plejer.

Hvad betyder fair use-grænsen for mig?

Fair use-grænsen er lavet for, at dataforbruget ikke løber løbsk, med store regninger til teleselskaberne til følge. EU har derfor fastsat en pris pr. GB data mellem teleselskaberne på 57,50 kr. for 2017.

Du må bruge data for en pris, der svarer til det dobbelte af din normale abonnementspris uden moms. Så hvis du betaler 130 kr. for dit mobilabonnement, svarer det til, at du må bruge 3,61 GB pr. måned, uden at betale ekstra.

Hvad var fælden ved den gamle model?

Ved den gamle model var det dig, og ikke teleselskaberne, der skulle betale denne afgift. Og samtidig var der ikke den samme grænse som nu for prisen pr. GB. Derfor kunne du stå med en ekstrem høj mobilregning efter ferien, hvis du ikke havde fået slået roaming fra.

Kommer de nye roaming regler til at betyde noget for prisen på mit almindelige abonnement?

Teleselskaberne har kun ét sted, at hente det de taber hjem igen. Det er hos kunderne. Derfor er der stor sandsynlighed for, hvis du har et billigt mobilabonnement at det kommer til at stige i fremtiden – også selv om du ikke bruger dataforbindelsen på en tur til udlandet.

Hvad betyder de nye roaming regler for fremtidig udenlandsk roaming?

Flere teleselskaber har valgt helt at droppe muligheden for roaming på de billigste abonnementer. Det kan de nemlig stadig med de nye regler. Teleselskaberne tilbyder så i stedet udenlandsk roaming som en tilkøbsmulighed, du skal betale ekstra for i dit abonnement.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>