Mobilen er en genial ”Gør-Det-Selv” partner

by Casper Christiansen 0

Vores iPhones er blevet fast Go-To-Guy i stort set alle sammenhænge. Og det gælder selvfølgelig også indenfor diverse håndværkerfag, hvor det med din iPhone er blevet meget, meget lettere at ”gøre det selv”.

Viden minimerer risikoen for fejl

haandvaerker_appRigtig meget renoveringsarbejde kan klares uden hjælp fra professionelle. Det kræver naturligvis en vis indsigt i hvad det er, der skal laves, hvordan det gribes bedst an, og hvor omfattende det er. Selv relativt simple ting som udskiftning og montage af døre og vinduer, kan være temmelig omfattende, hvis ikke man er klar over hvordan døre og vinduer er monteret, og om det er nok at skifte hhv. dør og glas, eller om man skal have nye karme og rammer. Det kræver en vis indsigt, men hvis man har den, kan rigtig meget klares uden brug af håndværkere.

På siden www.GørDetSelv.dk, har man samlet et par gode app’s til mobil og tablet, der kan agere din lille hjælper, når du skal renovere derhjemme. For fuld og ubegrænset adgang, skal du betale 19 kr., men det er en billig pris i forhold til hvad det vil koste at begå en fejl i en byggeproces.

Hvad må du lave selv?

I forhold til hvad du må lave selv, så handler det i høj grad om eventuelle følgeskader, det kan medføre, hvis arbejdet er lavet forkert. Selvfølgelig er det træls, hvis døre og vinduer er monteret forkert, så de sidder skævt, åbner den forkerte vej eller ikke passer 100 % til resten af bygningen, men det er ikke som sådan farligt. Det er derimod meget farligt, at rode med el- og VVS-installationer, hvis ikke du ved, hvad du laver.

Du kan temmelig sikkert godt finde ud af, at skifte en vandhane, men hvis ikke du ved helt nøjagtigt hvad du skal være opmærksom på, så risikerer du at forårsage skade på dit inventar. Og hvis det ovenikøbet er arbejde, der skulle have været udført af en autoriseret fagmand, så dækker din forsikring ikke, hvis noget går galt.

På sikkerhedsstyrelsens hjemmeside, kan du se om et givent stykke el- eller VVS-arbejde, kræver autorisation. Det er kun hhv. elektrikere og VVS’ere, der kan være autoriserede, og det er ikke noget man bare bliver. Det kræver efteruddannelse og en vis erfaring i faget, at opnå status som autoriseret.

Lad dig ikke skræmme

Vi ved godt, at der er en masse skrækscenarier og endnu flere regler, men rigtig meget bygge- og renoveringsarbejde både kan og må du gerne lave selv. Det handler som sagt bare om, at du kender det fulde omfang af arbejdet, inden du begynder at brække, vinduer, døre, gulve, vandhaner eller andet ud af væggene. Med de gode Gør-Det-Selv app’s får du et ret godt indblik i, hvad en opgave kræver og dermed har du en ret god idé om hvorvidt det er en opgave du kan klare, eller om du skal ty til de professionelle.

Viden minimerer risikoen for fejl og grimme overraskelser – så jo bedre du sætter dig ind i opgaverne, desto bedre vilkår har du for at lykkes med dem.

Rigtig god fornøjelse!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>