Jailbreak eller ej – hvad skal man vælge?

by admin 7

“To jailbreak or not to jailbreak – that’s the question!”…sådan ville William Shakespeare nok have skrevet det!

Hører du til en af dem der lige har fået en ny iPhone, så vil du sikkert også meget hurtigt få af vide af vennerne eller arbejdskollegaerne at den skal jailbreakes, for ellers er det jo ikke en “rigtig” iPhone.

Jeg husker tydeligt da jeg købte min første iPhone 1G via en privat sælger i Den Blå Avis tilbage i November 2007 (den officielle release fra Apple var 29. Juni 2007 i USA), der kom den med et jailbreak og et unlock fra sælgeren, for ellers kunne den ikke bruges til at ringe fra. Jeg fik hurtig vænnet mig til temaer, baggrunde og egne ringetoner – det var store sager den gang!!

Men efterhånden som Apple har løsnet lidt op for mulighederne i de nyere iOS, så forsvinder behovet langsomt for et jailbreak…her taler jeg for den almindelige bruger. I dag har vi mulighed for at udskifte baggrunden på logind-  og hjemmeskærmen, vi kan tilføje egne ringetoner, hente andre mail applikationer og internet browsere end Apple’s standard applikationer osv.

Men, alligevel mangler der hele tiden nogle smarte funktioner som jailbreak samfundet nyder godt af! Med et jailbreak kan man have mere end 12 applikationer i hver folder, skifte mellem smarte og fancy temaer, få nyttige oplysninger direkte på logind skærmen, benytte volume-knapperne som udløser for iPhone kamera, og generelt bryde alle de begrænsninger som Apple har låst i systemet.

Så tilbage til spørgsmålet: skal man lave jailbreak eller ej?

Mit svar til dig vil være, hvis du er i tvivl, at du skal tænke dig godt om! Et jailbreak ødelægger ikke fysisk noget på iPhone, og man kan til hver en tid gendanne den originale iOS fra Apple. Men når du laver et jailbreak og begynder at installerer alle mulige smarte jailbreaks fra Cydia, så bryder du også nogle koder i Apple’s styresystem, og åbner samtidig op for hackere og andre ting udefra. Det er lidt som at installere alt muligt software på en computer uden et antivirus-program!

Hvis du vælger at lave et jailbreak på din iPhone, så husk at læs grundigt på internettet om de applikationer du er i gang med at hente fra Cydia. Brug Google og en blog som iPhoneCafe.dk, og kan du ikke finde nogle positive anmeldelser af applikationen, så hold dig langt væk fra den.

En anden ting jeg personligt har oplevet gang på gang når jeg har lavet et jailbreak, er at min iPhone ikke opfører sig helt normalt. Den bliver langsommere i f.eks “Indstillinger”, åbner ikke altid applikationer lige hurtigt op, og en genstart af iPhone tager lidt længere end uden et jailbreak. Man kan vel sige at der “betales en pris” for at have et jailbreak på en iPhone, for det overskriver og ændre en hel del i det originale styresystem iOS.

Som “prikken over i’et” håber jeg ikke at det her indlæg skræmmer dig væk fra at lave et jailbreak på din iPhone, for med måde kan man virkelig få den fuldendte iPhone på mange områder. Lav en liste over de ting du kan/ikke kan undvære på din iPhone: har du brug for et tema?, er der behov for at installere mere end 12 applikationer i hver folder?, og hvad med de ekstra funktioner der kan tilføjes i Safari, Mail, SMS osv…kan de undværes eller? Når du så har dannet dig et overblik med plusser og minusser, så ved du om du har brug for et jailbreak!

Hvad er DINE erfaringer med jailbreak – gode som dårlige?


Comments (7)

 1. Jeg havde min iphone 4 jailbreak indtil den nye update 4.3. Jeg syntes det var kanon og vildt alt det man kunne. Men når det så er sagt savner jeg det ikke nu her 2 dage efter updaten.
  Håber apple kigger på nogen af de fede ting frem i kommende update.

 2. Interessant artikel og emne !!!

  Jeg har haft min iPhone jailbreaket fra jeg fik min første 3G’er og ville i dag nok have svært ved at leve uden jailbreak !! Jeg har ikke helt den samme frygt for virus som du opridser og har endnu tilgode at høre om en virus inficeret iPhone. Hvis man er første gangs jailbreaker så kan man jo bare holde sig fra openssh eller i det mindste bare sørge for at ændre standard password.

  Hvorfor kan jeg så ikke leve uden jailbreak ?? Tjah… det er vel lidt ligesom at spise rugbrød uden pålæg… det giver lige det lille ekstra pift som rent faktisk gør at det smager/kører godt.

  De apps som gør at jeg er glad for min jailbreak er primært Lockinfo og BiteSms. Lockinfo som du selv viser et billede fra i din artikel, det at man kan få al info på lockscreen og ikke skal ind i diverse forskellige apps, er bare så super befriende.

  Så som Bo rigtig nok skriver skal du som ny jailbreaker tænke dig om og overveje om du virkelig har behov og lyst til at *nørde* med din iPhone. Men du skal absolut ikke være bange for at jailbreake for du kan altid vende tilbage til den opsætning som din iPhone havde da du første gang spændt pakkede den ud af æsken.

 3. God vinkel Thomas!

  Jailbreak er bestemt ikke en ringe ting, og specielt “Lockinfo” og “BiteSms” som du selv nævner er gode og pålidelige!

  Når jeg skriver “virus”, så tænker jeg på applikationer der bryder nogle Apple systemkoder, og som kan gøre iPhone sårbar for hackere (udefra).

  Hvis man bruger iPhone til Netbank, PayPal og lignende, så vil jeg mene man skal passe lidt på hvad man installere.

 4. Det eneste jeg jeg mangler for at være fri for at Jailbreake er- folderview , lave FOTO album på iphonen, Indstille slide funktionerne, lukke allt i taskbaren, lave/ændre SMS og ringetoner.
  Så er jeg klar til at leve uden Jailbreake.

 5. Det er helt klart nogle mangler i iOS!

 6. Ja desværre , hvis de bare åbnet lidt mere så man har mulighederne som de fleste savner, så kunne de undgå at folk jailet..
  Men det er nu en gang fordi de vil have al kontrol , og vil have en bid af kagerne… Utroligt at eu tillader det….

 7. Lave dine egne ringetoner ved at downloade: ringtones. Der bliver det forklaret

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>