Din iPhone: En portal til en verden af viden og underholdning

by Casper Christiansen 0

Det er mere end 10 år siden, at den første iPhone så dagens lys. Siden er der sket ufatteligt meget, og i dag ejer størstedelen af alle danskere en smartphone, hvilket er en udvikling, der følger trop i store dele af verden. Den enorme udbredelse af iPhones og smartphones har skabt afgørende ændringer på en række områder, og i dag findes der nærmest ikke det, vi ikke bruger mobilen til. 

 

En portal til viden

Der skal ikke herske tvivl om, at de mange iPhones og andre smartphones har revolutioneret vores verden. Med en iPhone i hånden har vi blandt andet fået adgang til en verden af viden. Det faktum er der mange herhjemme, der har fået øjnene op for. Derfor er de to nyheds-apps fra DR og TV2 på listen over nogle af de mest populære apps blandt den danske befolkning. Med disse apps har vi adgang til et stort nyhedsarkiv 24 timer i døgnet og kan således holde os opdateret, om hvad der sker herhjemme og i resten af verden, når som helst det passer ind i vores tidsprogram. Det betyder, at det slut med at vente hjemme i stuerne på de famøse 19- eller 21.30-nyheder, der i disse år oplever et styrtdyk i seerantallet på baggrund af vores ændrede vaner.

 

Samtidig kan vi være selektive i forhold til den viden vi indhenter. Via søgemaskiner som Google, Safari og Chrome kan vi vælge præcis de emner vi ønsker viden om, i stedet for blot at nøjes med de nyheder, der bliver delt på de gængse nyhedskanaler. Ligeledes behøver vi ikke vente på, at vejrudsigten bliver vist på TV, da vi nu løbende kan holde os opdateret, om hvorvidt det bliver sol, regn eller blæst gennem gode vejr-apps. Især oplever DMI et stigende antal brugere af deres app.

 

At rejse er også blevet langt nemmere. Via apps som Google Maps og Maps.me kan vi ankomme til en fremmed by på den anden side af jordkloden og stadig være i stand til at finde den nærmeste metro eller lokaliteten for vores hotel. Samtidig hjælper nyttige sprog-apps som Google Translate, Duolingo og SayHi os med at kommunikere med mennesker, vi ikke deler sprog med. Undervejs til vores destination kan vi også booke overnatninger via apps fra Hotels.com, Booking.com og Airbnb. Nye steder er således blevet til kendte steder, inden vi overhovedet når frem.

En portal til underholdning

Der findes utallige underholdnings-apps til iPhones. Blandt de mest populære finder vi spil-apps som blandt andet Wordfeud, Angry Birds, Candy Crush og de mange kasino- og poker-apps. Med få klik på skærmen er det samtidig blevet nemmere end nogensinde før at sætte sig ind i reglerne for de mange spil. For eksempel kan vi efter få klik lære, hvilke pokerhænder, der er bedre end andre og få en oversigt over, hvad der gør det let at forstå rangeringen i poker. Således har vi adgang til en hel vidensbank, der gør let og hurtigt at komme i gang med nye former for underholdning.

 

Ud over de mange spil er det også populært som aldrig før at streame musik og videoer gennem apps som blandt andet YouTube, Spotify og SoundCloud. Glem alt om de gamle kassettebånd og Discmen – den æra er for længst forbi! Det samme kan så småt konkluderes om MP3-afspillerne. Med en online forbindelse er det nu blevet muligt at høre lige den sang eller se lige den video vi ønsker, uden at det betyder, at den nødvendigvis behøver være hentet ned på vores elektroniske apparat. Apps, der tillader streaming har på mange måder ført til en ny verden af underholdning.   

 

En adgangsbillet til et socialt fællesskab

Vender vi for en stund blikket mod de sociale medier, bliver det for alvor synligt, hvor meget iPhones og andre smartphones har revolutioneret vores adfærd. På førstepladsen over de mest brugte apps finder vi blandt størstedelen af aldersgrupper den populære Facebook-app. Dernæst følger sociale apps som Messenger, Instagram og Snapchat, mens apps som Twitter og WhatsApp er populære i andre dele af verden.

 

Glem alt om almindelige opkald og forældede tekstbeskeder. De hører efterhånden fortiden til. Med de mange sociale apps har vi mulighed for at pleje vores relationer på en helt ny måde – også blandt mennesker vi ikke føler en tæt tilknytning til. Et lille ’synes godt om’ eller en ’tommelfinger-op-ad’ til en gammel klassekammerat eller anden bekendt synes oftest langt mere overkommeligt, end at tage telefonen og ringe til vedkommende. Samtidig bruger vi de sociale medier til at holde øje med og spejle os i andres liv, gøremål og præstationer – og alt det kan vi gøre nemt, bekvemt og distanceret på alle tider af døgnet via vores smartphone.     

Den enorme udvikling

Brugen af iPhones og andre smartphones til adskillige formål er således eksploderet gennem de seneste år. Det samme er antallet af personer, der har en smartphone. I Danmark menes det, at mere end 88% af befolkningen ejer en smartphone, og det er derfor ikke kun blandt de unge, at den nye type telefon er populær. Også blandt den ældre del af befolkningen spreder brugen sig, og flere og flere over 50 år investerer efterhånden i en smartphone. På førstepladsen over storforbrugere af den smarte mobiltelefon finder vi dog de unge – især i nordiske lande er forbruget stort blandt de unge. Her bruges mobiltiden især på sociale medier og streaming af film og musik.

 

I nyere tid taler man endda om afhængighed. Vi er med andre ord nået til et sted i udviklingen, hvor mange af os har svært ved at lægge mobilen fra os og være ordentligt til stede blandt de mennesker vi nu engang omgiver os med. I stedet kribler det i fingrene for få lov at bruge tiden på at læse dagens nyheder, se hvem der for nyligt har lagt billeder op på Instagram eller tjekke vejret for i morgen. Flere eksperter er endda begyndt at give gode råd til, hvordan vi får et mere behersket brug, når det kommer til vores smartphone. Her rådes vi blandt andet til at slå notifikationer fra og skrue ned for lyset på skærmen, så vores opmærksomhed ikke hele tiden ledes hen på telefonen.     

 

Et kig ind i fremtiden
Intet tegner til, at der i nærmeste fremtid vil blive skåret ned på salget og brugen af iPhones og andre smartphones. Det skyldes på mange måder, at vi ud over de mange spil, sociale medier og nyhedskanaler også bruger vores smartphone som et praktisk og nyttigt redskab, hvorfra vi betaler vores udestående via smarte betalings-apps, tjekker vores bankkonti og holder øje med vigtige meddelelser gennem apps som Gmail og e-Boks.

Alt tegner derimod til, at smartphones kun vil blive smartere med tiden. For eksempel spår kilder, at fremtidens smartphone vil kunne registrere, hvad vi føler, og hvordan vi har det. Det er således ikke længere kun vores vaner, der vil blive registreret, men også vores humør. Det vil blandt andet kunne gøres via sensorer, der tyder vores ansigtsudtryk og armbånd, der læser vores stressniveau. Andre kilder spår, at fremtidens smartphones vil kunne styres uden brug af hænder – i stedet vil øjne og lydløs tale tage over og kontrollere den fikse telefon. En helt tredje kilde forudser, at fremtidens smartphone slet ikke er en telefon. Der findes således mange profetier om fremtidens smartphones og uanset, hvordan historien ender, bliver det spændende at følge udvikling.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>