Anmeldelse: iPad Air

by Mahmoud E.M. 32

iPad Air er Apples nyeste skud på en topmoderne full-size tablet. Som navnet antyder, så er den både vildt tynd og let. Ifølge Apple, så er den faktisk verdens mindste og letteste full-size tablet. Men, er den en værdig opgradering fra sidste års model? Er den blevet så meget mindre og lettere, at den kan måle sig med iPad mini ude på farten? Er det virkelig verdens bedste tablet?

Læs med og få svar på dine spørgsmål!

 

Pakken

Pakken er for manges vedkommende ligegyldig, men for interesserede, så har du her et par billeder inkl. indhold. I pakken er der selvfølgelig en iPad Air i enten sort eller hvid, med enten 16GB, 32GB, 64GB eller 128GB hukommelse. 

Der en 5,2V adapter med en styrke på 2.4 Amp, samt et USB til lightning kabel, for ikke at glemme de velkendte Apple-klistermærker, og en “nål” til SIM-kort som medfølger til versionen med 4G/LTE.

iPad-Air-1-061113

Design

Da jeg købte min nye iPad Air havde jeg ikke haft den i hånden før, så da jeg tog den ud af æsken fik jeg virkelig en overraskelse – den var så let! Jeg vidste godt nok at den var en del lettere end min gamle iPad 1, men følelsen var virkelig overraskende. Man lægger med det samme mærke til at den er noget mindre omkring skærmen, og den ligger MEGET bedre i hånden end både iPad 2, iPad 3 og iPad 4, som jeg og flere andre syntes er skarpe i kanterne, og til tider ubehagelige når man spillede eksempelvis bilspil.

Designet minder en hel del om iPad mini med de polerede kanter, og det forskellige farvede logo på bagsiden. Jeg er glad for at den hvide model nu har fået hvide knapper og logo, noget der har undret mig med de sidste 3 generationer. Det var som om de forrige iPads var designet til at være sorte, og at Apple kun havde lavet en hvid, for at lave en!?

iPad Air er udformet i et unibody metalchasis med glasfront. Metallet på bagsiden føles virkelig rart at røre ved, og giver en følelse af kvalitet. Det skal siges, at bagsiden er virkelig svær at efterlade fingeraftryk på, hvilket er en stor fordel da du dermed ikke ender med en fedtet iPad. Desværre så er glasfronten en fingeraftryksmagnet, og den bliver fedtet på ingen tid.

iPad-Air-5-061113

Jeg har i løbet af testperioden ikke følt at iPad Air var skrøbelig eller lignende trods letheden, og det ultra tynde design som ser virkelig skrøbeligt ud. Uheldigvis lægger man med lethed mærke til at frontglasset er blevet tyndere, som på en eller anden måde føles som om det bøjer indad når man trykker lidt hårdt på det. På den lyse side kan jeg konstatere, at det ikke går ud over kvaliteten.

Jeg har heller ej oplevet at iPad Air er blevet varm, – noget som iPad 4 havde for vane at gøre da jeg brugte sådan en. Jeg har fundet frem til at det måske er farven. Som bekendt har jeg fået en hvid iPad Air, og som du måske ved, så afspejler den hvide farve lyset og forbliver kold, præcis som sneen om vinteren. Hvor den sorte farve suger al lyset til sig, og dermed bliver varm.

Skærm

iPad Air har som både iPad 3 og iPad 4 en Retina skærm, med en opløsning på 2048 x 1536 pixel, hvilket svarer til en pixeltæthed på 264 PPI. Det er på papiret ikke særligt imponerende, set i lyset af at konkurrende tablets er en del skarpere. Men, jeg kan uden at være ekspert på området, sige at iPad Air har den skærm der er mest behagelig at kigge på. For når vi snakker skærme, så er pixeltætheden ikke altafgørende, og faktorer som farvegengivelse og lysstyrke har noget at skulle have sagt.

iPad-Air-6-061113

Jeg syntes at iPad Air har en fantastisk farvegengivelse, og farverne ser naturlige ud – man bliver ikke træt i øjnene efter at have set på skærmen flere timer i træk. En overraskende detalje ved den nye iPad Air er, at automatisk lysstyrke virker fantastisk. Jeg har haft det slået til i løbet af hele testperioden, og jeg har på intet tidspunkt haft brug for at indstille lysstyrken manuelt. Skærmen tilpasser lysstyrken lynhurtigt.

I det hele taget så er skærmen grund nok til at købe en iPad Air, fremfor en hvilket som helst full-size tablet på markedet.

Batteriet

iPad Air kommer trods det tynde og lette design med et monster batteri, som aldrig har været i en iPad før. Faktisk så er det meste af indmaden et gigantisk batteri.

Da jeg åbnede min iPad Air lagde jeg mærke til at der var 97% strøm på batteriet. Overraskende nok, set i lyset af at den lige var taget ud af æsken. Jeg har igennem tiden erfaret, at strømmen der er på batteriet den allerførste gang en elektronisk enhed tages i brug, ikke holder så længe. Det kan jeg absolut ikke sige om iPad Air. De 97% holdte med heftig brug, hvor både WiFi og Bluetooth tændt, i ca. 40 timer!

Skærmen var på automatisk lysstyrke, og efter 3 timers Netflix, 30 minutters skrivning, 2 timers internetsurf, 2-3 timers spil, en times facebook og mail, samt download af apps på i alt over 6 GB, så var batteriet nede på 2%. Det er intet mindre end IMPONERENDE.

Som sagt så var der tale om den strøm der var på batteriet, da jeg tog iPad Air ud af æsken. Da den skulle oplades for første gang, så blev jeg faktisk skuffet, fordi det tog mere end 3 timer at komme op på bare 87%. Der medfølger en 12W 2.4 Amp oplader, som i teorien burde være lynhurtig. Jeg prøvede selv at oplade en iPhone 5 med den, og det tog ikke mere end 1 time at komme op fra 0 til 100%!

Heldigvis varede skuffelsen ikke længe, for den “nye” strøm holdte i endnu længere tid end før. Ca. hvert 8. minut “mistede” batteriet 1% strøm! Underligt nok så var det ligegyldigt hvad jeg brugte iPad Air til, det var som om batteriet bare blev afladet langsomt. Med simpel hovedregning vil batteriet holde til over 12 timers brug.

Apple lover godt nok 10 timers videoafspilning, men det nye batteri i iPad Air overgår simpelthen ALLE forventninger.

Performance

iPad Air har en Apple A7 Dual-core 64-bit processor på 1.4 GHz. Det er virkelig en kraftfuld lille sag. iPad Air flyver mildest talt igennem menuerne, og programmer starter op på et split sekund. Billeder bliver taget på ingen tid, og i det hele taget en følelse af hastighed igennem alt du gør med den. Desværre så er springet ikke gigantisk fra iPad 4, selvom den er godt nok lynende hurtig, så er det nok ikke noget du vil bemærke, hvis du i forvejen har en iPad 4.

iPhone-5S-A7-120913

iPad er kendt for at være en af de bedste mobile spilleenheder i verden, og iPad Air er ingen undtagelse. iPad Air er intet mindre end fantastisk når det gælder spil som f.eks Asphalt eller Real Racing. Grafikken er virkelig flydende, og realistisk samt en fornøjelse at se på.

iPad Air har stereo højtalere, men deres placering i bunden gør at de mister muligheden for ægte stereo, men lyden er helt klart forbedret. Lyden er generelt høj og klar.

Jeg har i testperioden ikke oplevet nogen genstart eller lag, men skærm-rotation har et par gange holdt op med at fungere, og jeg var tvunget til at genstarte.

16GB, 32GB, 64GB, eller 128GB?

Selvom vi lever i en tid, hvor streaming tjenester såsom Spotify og Netflix dækker manges behov for underholdning i form og af film og musik. Og hvor lagringstjenester som flickr og dropbox dækker behovet for plads til billeder og videoer, så har mange stadig brug for den fysiske lagringsplads.

Men så står man og er i tvivl om hvor meget hukommelse man skal tage og vælge…? iPad Air har som alle tidligere iPad modeller ikke mulighed for ekstern hukommelse, i form af Micro SD kort, og man hænger derfor ved den interne hukommelse man vælger ved købet.

For at sige det ligeud, så kommer du ikke særlig langt med en 16GB iPad Air, for her er der omkring 13 GB til rådighed. Ønsker du at bruge Apples egne apps: iMovie, Pages, Numbers osv, så har du godt 9 GB tilbage. Regn så med lidt flere apps og et par 3D spil, så står du tilbage med 4 GB, og af en eller anden grund så er 800MB allerede brugte når du åbner iPad Air for første gang.

Med et musikbibliotek på flere GB, så er der ikke plads til så meget andet. Så min anbefaling ville være ikke at købe en 16GB iPad – medmindre du ved hvad du vil bruge hver en GB til.

En iPad Air med 32GB vil nok være det mest oplagte køb for de fleste, da der både er plads til mange forskellige apps, en del billeder og videoer, samt et pænt stort musikbibliotek, og plads til at prøve lidt nye apps osv. Med 32GB versionen er der ca. 28GB til rådighed.

Ønsker du at der er plads til alle de apps du kommer til at bruge, og elsker du at se billeder og videoer på iPad, så er 64GB det perfekte valg! Med 64GB versioner er der 56GB til rådighed. Jeg har personligt valgt 64GB modellen, da jeg godt kan lide at have billeder og videoer med på farten, og så er jeg ret glad for 3D spil, hvilket der er masser af plads til. 128GB versionen, hvor omkring 115 GB kan udnyttes, anbefales kun til dem med et specifikt behov.

Et stort minus er, at prisforskellen mellem de forskellige iPad Air kun er 700 kroner, for hver fordobling af hukommelsen man vælger. Således at en iPad Air med 32GB er 700 kroner dyrere end den med 16GB, og modellen med 64GB koster 700 kroner mere end den med 32GB osv. Noget der angiveligt skulle have kostet Apple under 100 kroner!

Internet

En af hovedfunktionerne i en iPad Air er internetsurf. Hvor hurtig en tablet er på internettet er for mange det afgørende ved valg af ny tablet. iPad Air har endnu engang formået at klare sig fantastisk. Selv med en 5/5 Mbit forbindelse, så er surf på nettet en sand fornøjelse. Siderne bliver loadet på ingen tid, og zoomfunktionen er virkelig flydende. Desktop versionen af iPhoneCafe.dk blev åbnet på bare 2,16 sekunder.

Kamera

iPad Air har et kamera på 5 megapixel, hvilket er det samme antal som i sidste års model. Kameraet har dog fået en større sensor, og dermed også større pixels, – hvilket efter sigende skulle være med til at give bedre billeder i mørke omgivelser. Jeg må sige at kameraet tager rimelige billeder i dagslys, men så snart mørket falder på så bliver billederne grynede, og nærmest ubrugelige.

Det skyldes måske mere at iPad Air ikke har en blitz, men det skal jeg ikke kunne udtale mig om. For at sammenligningens skyld kan jeg sige at det er bedre end iPhone 4, men det kan ikke måle sig med iPhone 4s eller nyere iPhone modeller.

Processoren sætter virkelig sit præg på kameraet, og billederne blive bliver taget lynhurtigt. Dog ikke ligeså hurtigt som med iPhone 5S, men virkelig hurtigt. Selv HDR-billeder bliver taget på absolut ingen tid, og du kan sagtens lade HDR være slået til, uden at skulle bekymre dig over at det tager for lang tid at gemme.

Men konklusionen er, at du ikke skal ud og købe en iPad Air for at tage en masse billeder, for det kan et kamera til 3-400 kroner gøre bedre. Du kan selv bedømme billederne her:

iPad-Air-2-061113iPad-Air-3-061113iPad-Air-4-061113 

 

Konklusionen: Verdens bedste tablet

iPad Air har virkelig gjort sig fortjent til titlen, som verdens bedste fullsize tablet. Skærmen er vidunderlig, og processoren klarer alle dens opgaver med lethed, og på ingen tid. Spiloplevelsen er i en klasse for sig, og lyden fra de indbyggede højtaler er fremragende, og så er iPad Air utrolig lille, let, og tynd i forhold til størrelsen på skærmen.

Når jeg sidder med iPad Air i hånden, så føler jeg tit at jeg sidder med en iPad mini, og designet er perfekt på farten, samt størrelsen er også i orden når du f.eks sidder i sofaen. iPad Air er på mange måder et bedre køb end iPad mini, da du får en større skærm uden at det går særligt meget over vægten, eller størrelsen i det hele taget.

iPad Air er helt klart bedre end iPad 4! Den er både hurtigere, lettere, mindre, tyndere, og så er kameraet noget bedre end det du finder på iPad 4. Men personligt kunne jeg ikke finde på at købe en iPad Air, hvis jeg havde en iPad 4. Springet er simpelthen ikke stort nok, men til gengæld vil en opgradering fra en iPad 2 virkelig kunne mærkes, og det er på ALLE punkter.

 

Comments (32)

 1. Hej Mahmoud

  Det er en rigtig god artikel du har skrevet her, men jeg jeg måtte lige studse over EN ting

 2. Og det er? 🙂

 3. super god anmeldelse!!! bliver den hvide model ikke sort i kanterne, hvis man bruger den meget?
  😀

 4. Tak! 😉
  Jeg oplever at “malingen” er meget holdbar, og umiddelbart så ser jeg INGEN tegn på at den vil skalle af lige foreløbig 🙂

 5. Pas nu godt på, hvis i skal have den ombyttet..
  Jeg har fået ombyttet en iPad 4 i Fona Aabenraa, men fik IGEN ny kvittering, så derfor folkens kan i dag på dag følge min kamp om at få kvitteringen..

  Resten af kommentaren er SLETTET af admin!

 6. ps jeg har den hvide model iPad air fra Fona, men det er også sidste gang jeg handler der.

 7. PS På min er der 5,2 volt og 12 watt hvilken er lidt stærkere end forgængeren

 8. Du har ret der medfølger en 5.2V 12W 2.4 Amp oplader med, hvilket dog også var tilfældet med iPad 4.

 9. Latterlig opførsel, Henrik. Indpakningen er revet op, og den kan IKKE sælges igen.
  Det er en barnlig opførsel du fremviser i din video, og jeg ville have reageret på samme måde som medarbejderne i Fona.

 10. Farlig måde at generalisere en stor butikskæde – ud fra din oplevelse i Aabenraa! Jeg er helt med på din skuffelse, men alligevel … 😉

 11. Rigtig god anmeldelse af iPad Air! 🙂

 12. Jeg takker 🙂

 13. Hej Mahmoud, fed anmeldelse. jeg er enig i den betragtning omkring pladsen på ipad, jeg har en ipad 3 32 gb wifi only, og ville også hvis jeg skulle købe en ny vælge 32, dog har jeg kun 16 på min iphone, hvilket er rigeligt, da jeg slet ikke har så mange apps som på min ipad.
  jeg glæder mig helt vildt til at se den live, dog skal jeg ikke have nogen, jeg er yderst tilfreds med iphone 4s og ipad 3, indtil videre !

 14. Det var det jeg spurte om i min besked (den første). Ved dog ikke hvor resten af beskeden blev af?
  Jeg skrev at på billedet var det en 12V lader og det var der også med 4’eren så om du ikke havde skrevet forkert

 15. Jeg aner ikke hvor resten af din besked er blevet af, men ja der var en fejl i anmeldelsen og den er blevet rettet nu 🙂

 16. Det hele drejede sig om at jeg ikke fik udleveret de rigtige kvitteringet på en ombytnings model, defor var jeg inde og brokke mig, jeg har redigeret i filmen så man kun ser chefen fra Aabenraa fona tage fat om min hals og smide mig ud

  SLETTET! (Du bedes stoppe med at linke til din private video i FONA!)

 17. Du har vel kvitteringen for den iPad 4 med pixelfejlen ik?

  Den burde da være gældende for den nye du har fået efter ombytningen, eller er jeg galt på den?? 🙂

 18. Du er gal på sen, når du får et nyt produkt skal du have en ny kvittering med den nye serie nummer.. Den ville de ikke udlevere da man jo får 24 mdr nye reklamation ret..
  Men efter at den har været på youtube facebook, har jeg valgt at redigere i filmen, så man kun ser chefen tage fat om min hals og smide mig ud

 19. Jeg holder på min ret og skal have en ny kvittering på en ombytnings model.. Skal jeg ellers komme med en gammel kvittering med forkert serie nummer, hvis der sker noget med ombytnings modellen ?

  At fona Aabenraa chefen valgte at tage kvælertag på mig og smide mig ud, det er hans valg og den bliver på youtube og facebook

 20. Der må stikke noget dybere i den her historie!? Jeg forstår godt din frustration over ikke at modtage en ny kvittering/garanti med det pågældende serienummer angivet. Jeg har aldrig selv set en kvittering fra FONA med serienummer, men altid med modelnummer, pris og lign.

  Hvis en butikchef tager dig i nakken og decideret smider dig ud af butikken, – så må du have trådt ham og hans medarbejdere gevaldigt over fødderne … eller tager jeg fejl?

 21. Jeg har i 14 dage prøvet at få fat i de rigtige papirer på den ombyttet iPad 4, men det var noget de ikke gemte, så ville jeg se den jeg har skrevet under, men den fandtes ikke.
  Derfor valgte jeg at filme mit møde med dem, og så blev han sku sur og prøvede at tage min iPhone 5s fra mig, men da det ikke lykkes, tog han mig om halsen og smed mig ud, lige før han også smed mine ting ud af døren..
  Jeg beholder filmen på youtube selvom fona truer med Datatilsynet.

 22. Jeg tror nu mere han var vred over at du ville ombytte dit cover og samtidig filmede det…

  Har du forsøgt at klage decideret om kvitteringen? Tror nu du har loven på din side hvad angår reklamation og kvitteringer, så mon ikke det kan løses på en mere fornuftig måde en at gå efter EN enkelt person, der ikke selv kan afgøre noget, men følger stramme regler “oppe fra”

 23. Det ser godt ud brormand, fortsæt det gode arbejde Habibi :*

 24. Tak Assad 🙂

 25. Varene skal leveres i samme stand som de er købt, dvs. at varene ikke må været åbnet. Så han har ikke noget krav om at få den ombyttet.
  Reklamations retten er hvis der skulle være en fejl på varen, som der tydeligvis ikke er.

  Derudover er hans opførelse til at skamme sig over, der er ingen respekt. Kun egoisme og fjendtlighed, og hvorfor over hoved filme det? Det bliver kun gjort i provokation.

  For at gå on topic, kanon anmeldelse. Dog er jeg selv en galaxy person, men derfor vil man stadig gerne vide om andre gadgets! 🙂

 26. Han har ikke ret til at få ombyttet coveret det er rigtigt nok, men han har lov til at få en ny kvittering for hans ombyttede iPad.

  Og Tak 🙂

 27. Jeg overvejer at købe modellen med 16GB. Jeg har IPHONE 5 med det samme og oplever at det er nok. Jeg har ikke brug for spil-plads overhovedet. Dog vil jeg gerne have ca. 500 billeder liggende på + garageband og normale apps. Tror i det er fint nok med 16GB?

 28. Jeg tror godt du kan have omkring 500 billeder (uden videoer. Ps. Det kommer dog an på kvaliteten) + lidt apps, men så har du nok ikke plads til noget som helst andet. Jeg ville til enhver tid anbefale dig en 32GB, da du skal huske på at du kun får 13GB til rådighed:-)

 29. Hej alle
  Jeg har en kina lightning kabel, den virker helt fint til min i5, men til ipad air, 16 gb, vil den slet ikke
  Jeg har prøvet i pc, osv. osv. den VIL bare ikke godtage kablet.
  Kender i nogle tricks?

 30. Det er desværre officielt ikke muligt at bruge falske kabler på de nye A7-baserede enheder, herunder iPad Air.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>